This content requires Adobe Flash Player.
Built on Flash Panorama Player.
Szűrők
Szigetvári Vár
A szigetvári vár 1566 óta ismert egész Európában. A vár Zrínyi Miklóssal, a hős várkapitánnyal, és a végsőkig harcoló magyar és horvát katonáival a török elleni küzdelmek jelképévé lett. Buda elfoglalása után a vár ura, Török Bálint török fogságba esett. Ezt követően családja Szigetet átadta a királynak. A királyi várrá lett erősséget ezután szinte állandóan építették, erősítették az egymást váltó várkapitányok. Ezek sorából kiemelkedett Horváth Márk, aki az első nagyszabású török támadást 1556-ban kivédte, bár a város teljesen rommá lett, s a vár is súlyosan megsérült. Zrínyi Miklós várkapitánysága idejére esik a török elleni nagyarányú felkészülés. Zrínyi előre tudta a véget, de elhatározásához katonáival, alig 2500 emberrel hű maradt: életük végéig védik Szigetet. A több várból álló, mocsárból kiemelkedő erődítést 1566 nyarán támadta meg Szulejmán szultán utolsó magyarországi hadjárata során több mint 50.000 kitűnően felszerelt katonájával. A végcél nem a "vakondtúrás" - így nevezte a török Szigetet -, hanem Bécs elfoglalása volt, Szulejmán egy életen át dédelgetett ifjúkori álmának megvalósítása. A török körülvette Szigetet és sorba elfoglalta a várakat. Elsőnek az Újvárost, majd az Óvárost és a Külső Várat. A mocsár vizének lecsapolásával megpecsételődött a vár sorsa. A királyi felmentő sereg - az utolsó remény - nem érkezett meg. A győri táborban maradtak, magára hagyták az élet-halál harcot vívó várat. Végül is Zrínyi csekély számú védőserege felmorzsolódott az egy hónapig tartó küzdelemben. Mikor már a belső erődítések is égtek, s az ivóvíz is elfogyott, Zrínyi néhány megmaradt emberével az utolsó menedékhelyről a Belső Várból kirohant a hídon át, a már török kézen levő Külső Vár felé. A híd körül estek el csaknem mind. Ezután elérte a tűz a nagy kerek tornyot, melyet puskapor tárolására használtak. Az utolsó robbanással Sziget elpusztítása befejeződött. A török nem örülhetett a győzelemnek. A nagy szultán is meghalt, még néhány nappal a vár elfoglalása előtt. Az öregség, s a betegség vitte el. A győztesek kifáradva a hosszú harctól, az emberveszteségtől, valamint a szultán halála és a közelgő tél miatt lemondtak a további harcról. Sziget elveszett, de ennek árán megmenekült Bécs. A török a teljesen elpusztult három részből álló várat egyetlen összefüggő várrá építette. Ez a ma is álló vár, tégla és kőbástyáival. Az elpusztult épületek helyére újakat emelt és a várudvar közepén Szulejmán emlékére dzsámit épített. A város átalakult jellegzetes hódoltságkori településsé, de egykori szerkezete alig változott. A szigetvári vár sok pusztulás és átépítés után is megőrizte a XVI. századi földvár szerkezetét, jellegét. Az egykori mocsár emlékét ma már csak a dús növényzetű park őrzi. Forrás
Hírdetések
 Felkerült a villányi Bock pince és panzió a borút szűrő alá. A túra segítségével 12 helyszínt barangolhatunk be a pincétől a wellnesz részlegen át a vendéglőig. 
Idén kiemelt figyelmet szentelünk a Villány-Siklós borút hangulatos bemutatására.  A helyszínek sorát az év folyamán szeretnénk bővíteni, rendezvények, bornapok, fesztiválok alkalmával, hogy Villány és Siklós igazi pezsgésében, hangulatában legyen látható.
 

Ezen a héten a sellyei Draskovich kastély került fel oldalunkra. Az 5 panorámkép segítségével bejárjató a kastély és a hozzá tartotó 7,5 hektáros arborétuma is hatalmas mamutfenyőivel, platánjaival, homokon is jól növekedő akácfáival. Ebben a csodás parkban Kanadától Kínáig a világ majd valamennyi jellegadó fenyőféléje felsorakozik. 
4 panorámaképből újabb túra született, mely a Nagyharsányi szoborparkot hivatott méltón bemutatni.
A Szársomlyó-hegyen, az elhagyott kőbányateknőben 1968-ban jött létre a szabadtéri műterem és a szoborpark . A parkban a művésztelepre meghívott magyar és külföldi szobrászok munkái láthatók. Egy kiadós séta a szoborparkban meggyőzően bizonyítja, hogy az egykori kőfejtő "otthonává" vált az alkotásoknak - hiszen a környékről származó kőből olyan művek születtek, amelyek életre kelnek e nagyvonalú térben.
Örömmel tudatjuk látogatóinkkal, hogy bővült lovastúra ajánlatunk. A 9 panorámaképből álló túra Mohácsra kalauzol el bennünket. A Pegazus Lovas panzióban a lovak szerelmeseinek lehetőségük nyílik megismerkedni a lovaglás alapjaival, díjugratással, sétakocsikázással, túra-és tereplovaglással.

Újabb panorámakép került fel Szigetvárról, melyen a török elleni küzdelmek jelképévé vált Szigetvári Vár bejáratát láthatjuk.
A hétvégétől Szigetvár is megjelent térképünkön. Lefotóztuk Vanyúr István szobrászművész Kossuth szobrát , a Zrínyi Téren az Oroszlán szobrot valamint Ali pasa dzsámiját .
Felkerült az első túra a lovastúra kategóriában. Aki szereti a természetet, és van kedve magamögött hagyni a város zaját látogasson el Gyűrűfűre . Az idilli környezet a természet és az állatok közelsége emlékezetes kikapcsolódást fog nyújtani. Ha a panorámaképen középen alul a kis ikonokra kattintunk, megnézhetjük mi történik az istállóban.

Újabb képekkel bővült a városképek kategória. Felkerült a Jókai Mór tér és a Színház tér .

A hét fejlesztésekkel telt. Az oldal megtekintéséhez Firefox böngészőt ajánlunk, de az Internet Explorerre való optimaizálást is megkezdtük. Már a Wikipedia szabad enciklopédia oldlairól is elérhetőek a köztéri panorámák. Tervezzük egy baráti fórum kialakítását is a régió fejlesztésére vonatkozó ötlet börzével kiegészítve.

A Dráva Hotel Thermal Resort , Harkány egyik legújabb wellness hotele négycsillagos besorolással büszkélkedhet. 89 szobával várja a kikapcsolódni vágyókat.

Újabb három panoráma árulkodik Bóly hangulatáról.

A villányiak városháza előtt elterülő hangulatos köztere is lencsevégre került.

Új képek a városképek kategóriában! Fotográfusunk Siklóson készített képeket a várról, közterekről egy kis ízelitőt adva a város történelmi múltjáról és jelenéről.

 


Akciónk keretében újabb 38 panoráma fog felkerülni az oldalra. Megkezdtük a tárgyalásokat a helyi önkormányzatokkal, így bővülni fog a városképek témakör is. Bízunk abban, hogy egy-egy hangulatos képpel kicsalhatjuk vidékre az érdeklődőket.


Állandóan bővülő szűrőinken már a Borút cimke is megjelent. Az első képen a Wunderlicht Pincészet lenyűgöző lovagterme látható. Ezt a föld alatt kialakított különleges hangulatú termet valóban érdemes felkeresni, ha az ember Villányban jár.


Vendégházak kerültek fel Sasrétről és Nagymátéról . A gyönyörű képek magukért beszélnek és biztos kikapcsolódással kecsegtetnek távol a város zajától. Mindkét túra több panorámából épül fel, az alaprajz segítségével könnyen bejárható az épület és környéke. Próbálja ki a teljes képernyős nézetet is a 4 kis nyílra kattintva a panoráma bal alsó sarkában.


Nézze meg a mamutot közelről!

Újabb túrával lett gazdagabb az oldal. Felkerült a Mecsextrém park kaland parkja egyedi térképes navigációval. A park mászó fallal, nyári bobbal, quadokkal, és még rengeteg játékkal várja a kalandra éhes érdeklődőket.

Felkerült első panoráma túránk. A Mecsek Zrt. mészkemencei vendégházának virtuális túrája 11 képből áll. Az érdeklődő az előugró térkép vagy logókra kattintva járhatja be az épületet. Érdekessége a túrának, hogy a halastónál, ha a kis holdra kattintunk megnézhetjük, milyen a hangulat éjszaka. A túra teljes képernyős nézetben is megtekinthető.


A mai nappal elindítottuk honlapunkat. Az angolul és németül is elérhető virtuálpécs.hu célja a Dél-Dunántúl mint turisztikai régió színvonalas bemutatása, idegenforgalmi fellendítése.

Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagyszerű lehetőség arra, hogy térségünk felhívja magára a figyelmet. Vállalkozásunk célja, hogy bemutassuk a régiót, mint turisztikai célpontot.

A három nyelven működő virtuálpécs.hu gömbpanorámák segítségével mutatja be a térség nevezetességeit, látnivalóit, vállalkozásait. Az idelátogató turisták a térkép, és fotók segítségével könnyebben tervezhetik meg szabadidejüket, nagyobb biztonsággal választhatnak szálláshelyet, éttermet, kulturális programokat.

 


Várjuk jelentkezését az info@virtualtura.hu címünkre.
www.virtualtura.hu
További panoráma helyszinek
Makár tanya
Kémes
Vendégház, Mészkemence
Partnereink
Linkek
Ametiszt Hotel Amstel Café Hotel Hotel Baranya, Harkány Bock borászat Községház Bóly A Borozó Boutique Hotel Sopiane **** Café Dante Campingidyll Dráva Hotel Thermal Resort Hotel Fenyves *** Panoráma Francia emlékmű Gitta nyomda Lovastanya, Gyűrűfű Harka-kút Feszület, Pécs Jókai Mór tér Kémes lakatok Lidia Apartmanhotel Makár tanya Máriagyűd Mecsextrém Park Szerb-Ortodox templom Ősi pincészet Barbakán Pegazus lovasfarm & panzió Falusi turizmus, Regenye Vendégház, Sasrét Draskovich kastély Seven 7 siklósi vár siklosi várkert Mária szobor Városháza Siklós bólyi kálvária Niké-Szabadság emlékmű Széchenyi tér Székesegyház, Pécs Szigetvári Gyógyfürdő Ali pasa dzsámija Szigetvár, Zrinyi tér Vanyúr István, Kossuth szobra Nemzeti Színház, Pécs Nagyharsányi szoborpark Hősök tere, Bóly Szőlő mező Katolikus templom, Harkány Vendégház, Nagymáté Szigetvári Vár Vendégház, Mészkemence városháza Villány Vylyan borászat Wunderlich Hotel Xavin